καλωσ ηλθατε στο τμημα χημειασ στην Καβαλα

Image
Image
Image

Μικρογραφίες Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου Σάρωσης από τους φοιτητές του 2ου έτους στο πλαίσιο εργαστηριακών μαθημάτων.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Αγαπητοί φοιτητές

Το Τμήμα Χημείας της Καβάλας ανήκει από εφέτος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ν.5094/2024). Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική διότι δίνει πλεονεκτήματα τόσο στο Τμήμα μας όσο και στους φοιτητές μας. Το Δημοκρίτειο που εορτάζει εφέτος τα 50έτη από την ίδρυσή του ανήκει στα 7 μεγάλα ερευνητικά Πανεπιστήμια που έχει η Χώρα μας. Αυτά είναι τα Πανεπιστήμια: Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κρήτης, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και φυσικά το Δημοκρίτειο. Είναι μεγάλα, διότι θεραπεύουν το σύνολο σχεδόν των επιστημονικών αντικειμένων από τις κλασσικές και θετικές σπουδές έως την ιατρική, τη μηχανική και τη γεωπονία. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι το πληρέστερο και αμέσως μετά ακολουθεί το Δημοκρίτειο. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνεται από το τρίγωνο ΕΚΠΑ-ΕΜΠ-ΓΠΑ. Είναι ερευνητικά, διότι συγκεντρώνουν μεγάλες ερευνητικές υποδομές και ισχυρές πολυθεματικές ερευνητικές ομάδες. Όλα τα άλλα Πανεπιστήμια στη χώρα μας είναι μονοθεματικά ή ολιγοθεματικά.

Το γεγονός ότι το Δημοκρίτειο είναι πολυθεματικό Πανεπιστήμιο επιτρέπει την ευρεία εφαρμογή του αρ.98 του ν.4957/2022 κάτι που για τα ολιγοθεματικά Πανεπιστήμια περιορίζεται. Σύμφωνα με τον νόμο ισχύει ότι τα Τμήματα των ΑΕΙ παράλληλα με τα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου προσφέρουν και προγράμματα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης (minor degree) αποκλειστικά στους εγγεγραμμένους φοιτητές άλλων Τμημάτων του ίδιου ΑΕΙ. Έτσι, για παράδειγμα ο φοιτητής του Τμήματος Χημείας θα μπορεί να πάρει, αν το επιθυμεί, μαζί με το πτυχίο Χημείας και δευτερεύον πτυχίο πχ στη Διοικηση Επιχειρήσεων, την Πληροφορική, τη Βιολογία, την Ιατρική, τη Νομική, κτλ επαυξάνοντας τις δυνατότητές του στην αγορά εργασίας.

Το γεγονός ότι το Δημοκρίτειο συγκαταλέγεται στα μεγάλα ερευνητικά Πανεπιστήμια σημαίνει ότι προάγει την μάθηση μέσα από την έρευνα, κάτι που αταλάντευτα υπηρετεί το Τμήμα Χημείας της Καβάλας. Πυρήνας της ερευνητικής μας δραστηριότητας είναι το θεσμοθετημένο εργαστήριο της Σχολής, ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ είναι ένα μεσαίας προς μεγάλης κλίμακας εργαστήριο (middle to large scale facility) με επιστημονικούς εξοπλισμούς άνω των 15εκ.€. Στο εργαστήριο, οι φοιτητές του Τμήματος Χημείας αφενός διεξάγουν τις πτυχιακές τους εργασίες και αφετέρου εκπαιδεύονται στο 6 ο εξάμηνο των σπουδών τους στην έρευνα παρουσιάζοντας ακολούθως τα αποτελέσματα τους στο Συνέδριο Χημείας των Φοιτητών Καβάλας. Οι εργασίες περιλαμβάνονται στο βιβλίο περιλήψεων του Συνεδρίου και αναρτώνται στο website του Τμήματος (βλ. για παράδειγμα τα CRC-KS book of abstracts).

Μετά την ένταξη μας στο ΔΠΘ το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος τροποποιήθηκε στα εξής σημεία. Αντί κατευθύνσεων δημιουργήθηκαν ενότητες μαθημάτων που επιλέγει ο φοιτητής στο
7 ο και 8 ο εξάμηνο. Υπάρχουν 5 ενότητες: α) Χημεία Βιολογικών Επιστημών, β) Βιομηχανική Χημεία, γ) Μαθήματα Οινολογίας, δ) Χημική Μηχανολογία και ε) Βιομηχανία Πετρελαίου. Ο φοιτητής επιλέγει ελεύθερα από όποια ενότητα θέλει και καταρτίζει το πρόγραμμα σπουδών που τον ενδιαφέρει.

Στη Σχολή μας λειτουργεί επίσης και η θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο ενός Talent Lab που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση οι φοιτητές μας προτείνουν καινοτόμα προϊόντα και λαμβάνουν υποστήριξη, mentoring, business plan, κα.

Το Τμήμα Χημείας στην Καβάλα είναι ένα υψηλόβαθμό Τμήμα, δύσκολο και απαιτητικό, ισότιμο και ισόκυρο με τα άλλα Τμήματα Χημείας στη Χώρα μας, με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, με εξαιρετικούς καθηγητές, με υπερσύγχρονους εξοπλισμούς και με ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές καινοτομίες. Το Τμήμα έτυχε άριστης αξιολόγησης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕ)

Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζουμε στο κόσμο της Χημείας στην Καβάλα.
 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος


Γεώργιος Ζ. Κύζας
Καθηγητής

Copyright © 2024 | Τμήμα Χημείας - Σχολή Θετικών Επιστημών - Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Search