καλωσ ηλθατε στο τμημα χημειασ στην Καβαλα

Image

Μικρογραφίες Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου Σάρωσης από τους φοιτητές του 2ου έτους στο πλαίσιο εργαστηριακών μαθημάτων.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Αγαπητοί φοιτητές
Το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 το Τμήμα μας μπαίνει στον 5ο χρόνο λειτουργίας, ενώ σε λίγες ημέρες από τώρα θα ορκίσουμε και τους πρώτους πτυχιούχους. Το Τμήμα Χημείας στην Καβάλα είναι ένα υψηλόβαθμό Τμήμα, δύσκολο και απαιτητικό, ισότιμο και ισόκυρο με τα άλλα Τμήματα Χημείας στη Χώρα μας, με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, με εξαιρετικούς καθηγητές, με υπερσύγχρονους εξοπλισμούς και με ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές καινοτομίες.

Μία από αυτές είναι η μάθηση μέσα από την έρευνα (research driven education). Μία πρωτοποριακή μέθοδος διδασκαλίας που εφαρμόζεται στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Το Τμήμα Χημείας στην Καβάλα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που διενεργεί μάθηση μέσα από την έρευνα σε προπτυχιακό επίπεδο σπουδών. Η μέθοδος είναι διαφορετική από την Πτυχιακή Διατριβή που και αυτή είναι σε ισχύ, στο τελευταίο έτος σπουδών.

Το Ερευνητικό Εργαστήριο είναι στο 6ο εξάμηνο. Ομάδες φοιτητών εργάζονται ερευνητικά στην ανακάλυψη νέας γνώσης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σε ειδικό τεύχος και παρουσιάζονται σε Συνέδριο του Τμήματος. Στόχος του Εργαστηρίου είναι ο φοιτητής φεύγοντας από το Τμήμα μας να έχει δημοσιεύσεις, ει δυνατόν σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους.

Η έρευνα στο Τμήμα Χημείας διενεργείται δια μέσου του Προχωρημένου Εργαστηρίου Ήφαιστος. Το Ήφαιστος είναι ένα μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους εργαστήριο (medium to large scale facility), με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό. Το Εργαστήριο εξυπηρετεί και τους τρεις κύκλους σπουδών του Πανεπιστημίου μας: προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά. Με άλλα λόγια οι προπτυχιακοί φοιτητές μας έχουν την ευκαιρία και εμπειρία να χειριστούν όργανα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ (hands on experience).

Το 2024 θα λειτουργήσουν στο Τμήμα νέες κατευθύνσεις με έμφαση τη βιοχημεία, τις επιστήμες ζωής και τα τρόφιμα. Οι υποδομές και ο σχετικός διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί το 2023, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τμήμα Χημείας στην Καβάλα: Συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση!

ΥΓ: Λεπτομέρειες για τις δράσεις, τις αξίες, τα μεταπτυχιακά αλλά και τα πλεονεκτήματα και τις αρετές του Τμήματός μας μπορείτε να βρείτε και στις προηγούμενες αναρτήσεις μας που παρατίθενται παρακάτω.

 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος
Copyright © 2024 | Τμήμα Χημείας - Σχολή Θετικών Επιστημών - Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Search