ECTS:

5

Περίγραμμα Μαθήματος
e-Class

Το μάθημα αποσκοπεί στην εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες της επιστήμης της Οινολογίας. Στο τέλος του μαθήματος ο φοιτητής/η φοιτήτρια θα έχει αποκτήσει τις ακόλουθες δεξιότητες:

  1. Να κατανοεί τις βασικές αρχές της Οινολογίας
  2. Να κατανοεί όρους και διαδικασίες που αφορούν την Οινολογία:
    • Τι είναι ο οίνος και η ποικιλομορφία της χημείας του οίνου
    • Η χημεία του οίνου ως ιστορική αναδρομή – Χημικές αντιδράσεις στον οίνο
    • Χημειο-αίσθηση και γευσιάρωμα του οίνου
    • Σημασία βιομορίων οίνου (ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΙΘΑΝΟΛΗ, ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΟΞΕΑ, ΑΜΙΝΕΣ, ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ, Ανώτερες Αλκοόλες, Εστέρες, Aλδεΰδες, κετόνες και άλλες σχετικές ενώσεις, Θειόλες και άλλες θειούχες ενώσεις, ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΑΦΥΛΗΣ, Φαινολικές ενώσεις – Πτητικές Φαινόλες – Μη Φλαβονοειδείς Φαινόλες – Φλαβαν-3-όλες και Συμπυκνωμένες Ταννίνες – Φλαβονόλες – Ανθοκυανίνες)
    • Γλευκοποίηση – ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΓΛΕΥΚΟΥΣ
    • Περίγραμμα της Παραγωγής του Οίνου
    • Μούλιασμα των Σταφυλιών και Εκχύλιση των συστατικών τους
    • Οι ζύμες και η βιοχημεία της αλκοολικής ζύμωσης του Οίνου
    • Ερυθροί και λευκοί επιτραπέζιοι οίνοι
    • Μηλογαλακτική ζύμωση
    • Η Οξείδωση του Οίνου
    • Το κολλάρισμα και η διαύγαση των οίνων
    • Η φυσική και η χημική σταθεροποίηση του κρασιού
    • Μικροβιολογική αλλοίωση του κρασιού και πώς ελέγχεται
    • Μολύνσεις, Ελαττώματα γευσιαρώματος και Μυκοτοξίνες
    • Ο ρόλος του διοξειδίου του θείου στον οίνο – Θειώδης Ανυδρίτης
    • Η Ωρίμανση-Παλαίωση των οίνων
    • Χημεία του οίνου κατά τις μεταζυμωτικές διεργασίες
    • Πρόσθετα και υλικά κατεργασίας
    • Ενίσχυση αρώματος λευκού οίνου
    • Εμφάνιση αναγωγικών οσμών κατά την παλαίωση σε φιάλη
    • Καινοτόμες Αναλυτικές Τεχνικές και Εφαρμογές
    • Νέες εφαρμογές στον χαρακτηρισμό των ταννινών
    • Εμφιάλωση και αποθήκευση των οίνων
    • Μέθοδοι μεταφοράς γλεύκους, σταφυλοπολτού και κρασιού
    • Μέθοδοι θέρμανσης και ψύξης
    • Οξύτητα γλεύκους και κρασιού
    • Προετοιμασία, ανάλυση και αξιολόγηση πειραματικών οίνων
    • Όρια ασφάλειας ορισμένων ενώσεων οίνου

Καθηγητές

Επιλέξτε για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για κάθε μάθημα.
Όνομα Τίτλος email
Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι καθηγητές.