ECTS:

3

Περίγραμμα Μαθήματος
e-Class

Το μάθημα αποσκοπεί στην εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες της επιστήμης της Μικροβιολογίας Τροφίμων. Στο τέλος του μαθήματος ο φοιτητής/η φοιτήτρια θα έχει αποκτήσει τις ακόλουθες δεξιότητες:

  1. Να κατανοεί τις βασικές αρχές της Μικροβιολογίας Τροφίμων
  2. Να κατανοεί όρους και διαδικασίες όπως Μικροβιακή ανάπτυξη, Επιβίωση και Θανάτωση στα Τρόφιμα:
    • Μικροοργανισμοί – Ιδιότητες των μικροοργανισμών – Περιβάλλον και τρόπος μετάδοσης των μικροοργανισμών – Παράγοντες Αύξησης των Μικροοργανισμών και Αλλοίωση των Τροφίμων
    • Συντήρηση Τροφίμων και Καταστροφή των μικροοργανισμών
  3.  Να κατανοεί σύγχρονες μεθόδους για την Παρασκευή Τροφίμων με την βοήθεια Μικροοργανισμών:
    • Οξυγαλακτικά Βακτήρια και τα Προϊόντα Ζύμωσης τους
    • Ζυμώσεις με βάση τις ζύμες και άλλες ζυμώσεις
  4.  Να κατανοεί την σημασία των Σπόριων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
  5. Να κατανοεί μεθόδους ανίχνευση και απαρίθμησης των Μικροβίων στα Τρόφιμα |
  6. Να κατανοεί Ταχείες και Αυτοματοποιημένες Μικροβιακές Μέθοδοι
  7. Να κατανοεί την σημασία και την χρησιμότητα που έχουν οι Μικροοργανισμοί Δείκτες και Μικροβιολογικά Κριτήρια
  8. Να κατανοεί την σημασία και την χρησιμότητα που έχουν οι Κανονισμοί και Αρχές Διαχείρισης Ασφάλειας – Ασφάλεια των Τροφίμων – Προληπτική Προστασία της Υγείας
  9. Να έχει γνώση των πιο σημαντικών από τα Τροφογόνα παθογόνα βακτήρια και τους επαγόμενους κινδύνους για την Υγεία, όπως:
    •  Bacillus cereus
    • Είδη του γένους Campylobacter
    • Clostridium botulinum
    • Clostridium perfringens
    • Η εντεροαιμορραγική Escherichia coli
    • Listeria monocytogenes
    • Είδη του γένους Salmonella
    • Είδη του γένους Shigella
    • Staphylococcus aureus
    • Είδη του γένους Vibrio
    • Yersinia enterocolitica
  10.  Να έχει γνώση των πιο σημαντικών από τους Αλλοιογόνους Οργανισμούς
  11. Να κατανοεί τον ρόλο που έχουν άλλοι Βιολογικοί Κίνδυνοι για τα τρόφιμα και την Υγεία (Μύκητες, Παράσιτα, Πρωτόζωα, Ελμίνθες, Ζωικά παράσιτα, Ιοί και Prions)
  12. Να κατανοεί την σημασία και τον ρόλο που έχουν οι Αντιμικροβιακές Χημικές Ουσίες και Φυσικές Αντιμικροβιακες Ουσίες
  13. Να κατανοεί όρους και διαδικασίες όπως Βιολογική Συντήρηση και Προβιοτικά Βακτήρια
  14. Να κατανοεί όρους και διαδικασίες όπως Φυσικές Μέθοδοι Συντήρησης Τροφίμων
  15. Να κατανοεί όρους και διαδικασίες όπως Μη Θερμική επεξεργασία
  16. Να κατανοεί όρους και διαδικασίες όπως Εξυγίανση και σχετικές πρακτικές
    • Στόχοι για Την Ασφάλεια των Τροφίμων
    • Καλές Βιομηχανικές Πρακτικές (GMPs)
    • Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (HACCP)
    • Συνθήκη Εκσυγχρονισμού της Ασφάλειας των Τροφίμων (FSMA)

Καθηγητές

Επιλέξτε για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για κάθε μάθημα.
Όνομα Τίτλος email
Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι καθηγητές.