Το μάθημα αποσκοπεί στην εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες της επιστήμης της Μικροβιολογίας Τροφίμων. Στο τέλος του μαθήματος ο φοιτητής/η φοιτήτρια θα έχει αποκτήσει τις ακόλουθες δεξιότητες:
- Να κατανοεί τις βασικές αρχές της Μικροβιολογίας Τροφίμων
- Να κατανοεί όρους και διαδικασίες όπως Μικροβιακή ανάπτυξη, Επιβίωση και Θανάτωση στα Τρόφιμα:
- Μικροοργανισμοί – Ιδιότητες των μικροοργανισμών – Περιβάλλον και τρόπος μετάδοσης των μικροοργανισμών – Παράγοντες Αύξησης των Μικροοργανισμών και Αλλοίωση των Τροφίμων
- Συντήρηση Τροφίμων και Καταστροφή των μικροοργανισμών
- Να κατανοεί σύγχρονες μεθόδους για την Παρασκευή Τροφίμων με την βοήθεια Μικροοργανισμών:
- Οξυγαλακτικά Βακτήρια και τα Προϊόντα Ζύμωσης τους
- Ζυμώσεις με βάση τις ζύμες και άλλες ζυμώσεις
- Να κατανοεί την σημασία των Σπόριων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
- Να κατανοεί μεθόδους ανίχνευση και απαρίθμησης των Μικροβίων στα Τρόφιμα |
- Να κατανοεί Ταχείες και Αυτοματοποιημένες Μικροβιακές Μέθοδοι
- Να κατανοεί την σημασία και την χρησιμότητα που έχουν οι Μικροοργανισμοί Δείκτες και Μικροβιολογικά Κριτήρια
- Να κατανοεί την σημασία και την χρησιμότητα που έχουν οι Κανονισμοί και Αρχές Διαχείρισης Ασφάλειας – Ασφάλεια των Τροφίμων – Προληπτική Προστασία της Υγείας
- Να έχει γνώση των πιο σημαντικών από τα Τροφογόνα παθογόνα βακτήρια και τους επαγόμενους κινδύνους για την Υγεία, όπως:
- Bacillus cereus
- Είδη του γένους Campylobacter
- Clostridium botulinum
- Clostridium perfringens
- Η εντεροαιμορραγική Escherichia coli
- Listeria monocytogenes
- Είδη του γένους Salmonella
- Είδη του γένους Shigella
- Staphylococcus aureus
- Είδη του γένους Vibrio
- Yersinia enterocolitica
- Να έχει γνώση των πιο σημαντικών από τους Αλλοιογόνους Οργανισμούς
- Να κατανοεί τον ρόλο που έχουν άλλοι Βιολογικοί Κίνδυνοι για τα τρόφιμα και την Υγεία (Μύκητες, Παράσιτα, Πρωτόζωα, Ελμίνθες, Ζωικά παράσιτα, Ιοί και Prions)
- Να κατανοεί την σημασία και τον ρόλο που έχουν οι Αντιμικροβιακές Χημικές Ουσίες και Φυσικές Αντιμικροβιακες Ουσίες
- Να κατανοεί όρους και διαδικασίες όπως Βιολογική Συντήρηση και Προβιοτικά Βακτήρια
- Να κατανοεί όρους και διαδικασίες όπως Φυσικές Μέθοδοι Συντήρησης Τροφίμων
- Να κατανοεί όρους και διαδικασίες όπως Μη Θερμική επεξεργασία
- Να κατανοεί όρους και διαδικασίες όπως Εξυγίανση και σχετικές πρακτικές
- Στόχοι για Την Ασφάλεια των Τροφίμων
- Καλές Βιομηχανικές Πρακτικές (GMPs)
- Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (HACCP)
- Συνθήκη Εκσυγχρονισμού της Ασφάλειας των Τροφίμων (FSMA)
Καθηγητές
Επιλέξτε για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για κάθε μάθημα.
Όνομα | Τίτλος | |
---|---|---|
Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι καθηγητές. |